לשליש עד חצי מהאנשים באוכלוסייה יש או יהיה בקע בדופן הבטן. חלק מהחולים מפתחים את הבקע לאחר ניתוחי בטן שביצעו, וחלק מפתחים זאת כתוצאה ממבנים גנטיים ואורח החיים שלהם. מהו בקע? האם הוא מזיק ועד כמה המחלה נפוצה – במאמר הבא.
מהו בקע בדופן הבטן?
בקע בדופן הבטן שמוכר גם כהרניה (Hernia) באנגלית, הוא בליטה שמופיעה בדופן הבטן כתוצאה מתוכן מתוך חלל הבטן ש"זולג" מהמקום המקורי שלו אל מחוץ לדופן הבטן. הדופן מורכבת משכבות שונות של שרירים ורקמות מחוברות ותפקידה, בין היתר, להכיל ולייצב את כל האיברים הפנימיים במקומם.
בחלל הבטן יש לחץ תמידי ומשתנה. לכן ברגע שיש אזור בדופן בו נמצאים אזורים חלשים או רקמות חלשות, והלחץ תוך בטני מתגבר, האיברים הפנימיים כדוגמת המעי הגס, מעי דק, תוספתן, שלפוחית שתן, שחלה, חודרים דרך הדופן ויוצר בה פרצה הנקראת בקע.
לפעמים הבקע עלול להמשיך ולהתרחב כתוצאה מלחץ הולך וגדל של חלל הבטן על הרקמות החלשות, כך שהבקע יכול להיווצר גם כתוצאה מניתוחים כירורגיים קודמים, שגרמו להחלשה ברקמות ובשרירי דופן הבטן בעיקר דרך רקמה צלקתית.
האם הבקע מסוכן?
ישנם סוגים שונים של בקעים, ורמת הסיכון שלהם משתנה בהתאם לגודל הבקע, מיקום שלו, ולתסמינים של המטופל.
לכן עיקר ההחלטה לביצוע או אי ביצוע ניתוח לתיקון הבקע נתון בעיקר להחלטת הרופא המטפל, כאשר לאחר אבחון של הבקע הספציפי הוא יוכל לתת לכם המלצה מדויקת יותר האם לבצע את הניתוח או לא, ובאיזו שיטה.
שכיחות להופעת בקע בדופן הבטן
לפי ההערכות רבע מכלל האנשים נולדו או יפתחו במהלך חייהם בקע בדופן הבטן. רוב הבקעים השכיחים בארה"ב מופיעים באזור המפשעה, אך כשליש מכל הניתוחים לתיקון הבקע הם דווקא בתיקון בקע בדופן הבטן באזור אחר. בנוסף, הסבירות שהבקע יופיע אצל אדם שעבר ניתוח אחר באזור הבטן הינו 10%-15% ותלוי במיקום וגודל החתכים שבוצעו בניתוח הקודם.
גורמי הסיכון להופעת בקע בדופן הבטן תלויים ב2 דברים עיקריים:
- תלויי מטופל – זקנה, השמנת יתר, עישון, תת תזונה, ירידה במערכת החיסונית והפרעות ברקמות החיבור – כל אלו מגבירים את הסיכויים ליצירת בקע.
- תלויי ניתוח – כפי שהזכרנו, ניתוחים קודמים באזור הבטן עלולים לגרום להופעת הבקע, כי מלכתחילה רקמה צלקתית היא רקמה חלשה.