גושים שפירים בשד | התוויה לניתוח

לא כל גוש בגוף הוא גידול סרטני. בגוף, לעתים קרובות, נוצרים גושים שפירים כתוצאה מהתרבות תאים ברקמה מסוימת, אך הם לא הורסים את הרקמה או פולשים לאיברים האחרים. במאמר הבא נסקור גושים שפירים שכיחים הדורשים התייחסות מיוחדת.

גוש שפיר בשד

גושים שפירים עלולים להופיע, לעתים קרובות, בשד אצל נשים בעקבות תהליכים הורמונליים בגוף. רוב הדיווחים אודות גוש באזור השד מתייחס בדרך כלל לגוש כזה, שלרוב אינו מזיק.

נדבר על 4 סוגים של גושים בשד (אך יש יותר): פיברואדנומות, ציסטות, פפילומות ופילוידס.

פיברואדנומה

פיברואדנומות הן גידולי שד שפירים (לא סרטניים) השכיחים ביותר בשד. המורכבים מרקמה סיבית ובלוטית. הגידולים נפוצים בעיקר אצל נשים בגילאי 20-30 אבל ניתן למצוא אותם בכל גיל. הפיברואדנומה היא גוש קטן וקשה שניתן להזיז אותו מתחת לעור בנגיעה. יכולות להיות כמה פיברואדנומות בו זמנית, אך רובן מזוהות רק בבדיקת ממוגרפיה או סונר שד. על מנת לבדוק את סוג הגידול, ברוב המקרים צריך יהיה לבצע ביופסיה.

ככלל, פיברואדנומות הן פשוטות ולא מגדילות את הסיכון לסרטן השד, אך יכולות לגדול ובנוסף להסתיר תאים סרטנים מסביב לגידול השפיר.

ציסטה

מדובר בשקיות עגולות מלאות בנוזל ורכות יחסית לפיברואדנומות. הן שכיחות בדרך כלל בקרב נשים צעירות, אך ניתן למצוא אותם בכל גיל.

בדרך כלל הציסטות האלה גדלות לאחר שינויים הורמונליים באזור השד וגורמות לנפיחות, רגישות או כאבים שמתגברים לפני המחזור החודשי. למרות הכאב, הציסטות הפשוטות לא מעלות את הסיכוי לחלות בסרטן השד, אך המורכבות יותר עלולות להגביר את הסיכוי.

במידה והגוש השפירי אובחן כציסטה פשוטה, ברוב המקרים לא צריך להסיר אותה. אך במידה והיא גורמת לאי נוחות ניתן לנקז את הנוזל שנמצא בתוכה ובכך להפחית את הלחץ והכאב.

פפילומה

פפילומה היא גידול שפירי דמוי יבלת הגדלה בתוך צינורות החלב של השד. ישנן פפילומות בודדות שצומחות בצינורות ומהוות הגורם העיקרי לפטמות מדממות או נפוחות, מסתמנות כגוש קטן ולעתים גורמות גם כאב.

בנוסף פפילומות יכולות להופיע באזור מרוחק יותר מהפטמה ובמקרים אחרים יש מספר רב של פפילומות.

ההמלצה היא כריתת הנגע הפפילרי בהתערבות כירורגית.

פילוידס

1 מכל 4 גידולים שפירים מסוג פילוידס הוא סרטני. גידולי פילוידס בדרך כלל מורגשים כגושים ללא כאבים אך הם עלולים לצמוח במהירות ולהזיק. קשה מאוד לזהות האם מדובר בגידול כזה ולכן רק לאחר ניתוח להסרת הגידול ניתן לדעת האם הוא הזיק ועד כמה. אותו פתרון זיהוי יהיה תקף לפילודס סרטניים ולכן הטיפול היעיל ביותר כאשר יש חשד לגידול כזה יהיה לבצע ניתוח להסרה.

במידה ומדובר בגידול פילוידס סרטני, יש צורך במהלך הניתוח להסיר אזור גדול יותר מסביב לרקמה הפגועה בכדי לוודא שהגידול לא התפשט. גידולים מסוג זה פחות מושפעים מטיפול הורמונלי או מתרופות כימורתפיות.

לסיכום

חשוב להיבדק ובצע בדיקות שגרתיות אצל רופא ממומחה כדי לוודא שאין גידול בעייתי שעלול להוביל לסרטן ואם כן, לזהות אותו בהקדם האפשרי.

ד"ר אלחנדרו מורנינקס

ד"ר אלחנדרו מורנינקס

ד"ר אלחנדרו מורנינקס הינו רופא, מומחה בכירורגיה כללית, ובוגר השתלמות עמית (Fellowship)  בכירורגיה קולורקטלית.

מאמרים נוספים בתחום זה:

סרטן שד | שלבים ודרגות שונות של המחלה

לכל מחלת סרטן שלבים ודרגות שונות בהשפעה שלה על הגוף. במאמר הבא נראה אילו מצבים נמצאים בכל שלב וכיצד הם משפיעים בנוגע לטיפול – האם יספיק ניתוח לכריתת השד? או שמא יתווספו גם טיפולים כימותרפיים, ביולוגים והורמונליים?

להמשך הקריאה

סרטן השד | החשיבות בגילוי מוקדם

סרטן השד היא אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר בעולם אצל נשים. אצל אחת מכל 8 נשים תתפתח מחלת הסרטן מסוג זה. למרות שמדובר על מחלה שכיחה במיוחד, גילוי מוקדם שלה יכול להציל את חייכם ועל זאת נכתוב במאמר הבא.

להמשך הקריאה

ליצירת קשר ולפרטים נוספים: