סרטן השד היא אחת המחלות הממאירות השכיחות ביותר בעולם אצל נשים. אצל אחת מכל 8 נשים תתפתח מחלת הסרטן מסוג זה. למרות שמדובר על מחלה שכיחה במיוחד, גילוי מוקדם שלה יכול להציל את חייכם ועל זאת נכתוב במאמר הבא.
עד כמה המחלה נפוצה?
סרטן השד הינו הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים וגורם שני לתמותה אצל נשים. אחוזי התמותה גבוהים בשלבים מתקדמים של המחלה, אך ככל שגילוי המחלה יהיה בשלב מוקדם כך גם סיכויי ההחלמה וההישרדות עולים.
מהו סרטן השד?
מדובר בגידול סרטני שמקורו בבלוטת השד. הגידול נוצר לאחר ובעקבות שינוים גנטים ראשונים, והתחלקות בלתי מבוקרת של תאים בנקודה מסוימת עד שנוצרת הצטברות תאים שהורסת את הרקמות הסמוכות ולעתים מתפשטת לאזורים אחרים בגוף ויוצרת גרורות סרטניות.
בסרטן השד, הגידול מתחיל בשד, מתפשט למערכות הלימפה בבית השחי ומשם עלולות להיווצר גרורות סרטניות באיברים אחרים כמו העצמות, הכבד והריאות.
על מנת שהגידול הסרטני יתגלה בשלביו הראשונים, בטרם יתפשט לאיברים אחרים, יש צורך בבדיקות שגרתיות ומעקב קבוע וצמוד של כירורג.
מהם התסמינים לסרטן השד?
התסמינים העיקריים של המחלה הוא גוש בשד, שינוים בעור של השד או בפיטמה. האבחנה נתמכת בדרך כלל על ידי בדיקות ממוגרפיה ואו סונר שדיים, שתפקידן לבדוק האם ישנם גושים או גידולים מזוהים או לא מזוהים באזור השד.
חשוב לציין שחלק גדול מהאבחנות נעשות בשלב שאין תסמינים כלל, כלומר רק דרך ממוגרפיה, סונר שדיים או MRI.
אך מעבר לבדיקות השגרתיות חשוב לשים לב לשינויים והתפתחויות ביניכן לבין עצמכן בכדי לגלות כמה שיותר מוקדם את הגידול ולטפל בו. בשלבים מתקדמים יכולים להיות תסמינים נוספים כגון עיבוי או שקיעה של העור בשד בעת מחלה מתקדמת מקומית, מראה "דלקתי" של העור, כאבי גב ורגליים, כאבי בטן או מחסור בנשימה כאשר מדובר במחלה גרורותית שפוגעת באיברים אחרים (עצמות, ריאות והכבד בעיקר).
לסיכום, חשוב להיבדק ולהיות במעקב אחר שינויים באזור השד על מנת זיהוי מוקדם ולמנוע את התפשטות המחלה.