תחומי מומחיות
ניתוח פי הטבעת
מהו ניתוח פי הטבעת?
פי הטבעת הוא הפתח החיצוני של הרקטום ומערכת העיכול. תפקידו לשלוט על יציאות של גזים, נוזל ותוכן מוצק. השליטה מתבצעת בעזרת מערכת מורכבת ניורומוסקולארית (עצבים ושרירים). אזור פי הטבעת מרכז מספר רב של מחלות ותופעות, חלק מהן נפוצות יותר וחלקן פחות בעלי דרגות סיכון שונות.
באילו מצבים מבצעים ניתוח?
טחורים: טחורים אלו הם כלי דם באזור פי הטבעת שעקב סיבות שונות כגון עצירות, מאמץ, חולשה ברקמות ועוד, עלולים לדמם, להתנפח, לכאוב ולגרום סבל רב למטופל. ישנם שני סוגי טחורים עיקריים: טחורים פנימיים בדרגות שונות וטחורים חיצוניים. טיפולים בטחורים כולל בין היתר, שינויים בהרגלי אכילה ושתייה, נטילת מרככי יציאות, קשירת טחורים פנימיים (פעולה המתבצעת בחדר טיפולים במרפאה ללא צורך בהרדמה או טשטוש) ובמידת הצורך, ניתוח, אשר נקבע על פי סוג ודרגת הטחורים וכן מאפייני המטופל. בדרך כלל, הטחורים אינם נחשבים לבעיה בריאותית חמורה או מסוכנת אולם היא בהחלט יכולה לפגוע באיכות החיים של המטופל.
פיסורה (סדק בפי הטבעת): פיסורה היא פצע בעור התעלה האנלית (פי הטבעת), הגורמת התכווצות של הסוגר הפנימי, המלווה בכאב ודימום. ברוב המקרים, הטיפול בפיסורה הוא שמרני ואינו דורש התערבות כירורגי. במקרים בהם הטיפול השמרני לא פתר את הבעיה, ניתן לבצע ניתוח, שאחוזי ההצלחה שלו הם למעלה מ- 90%.
פיסטולה: פיסטולה היא תעלה המחברת שני איברים חלולים או בין איבר חלול והעור. מסביב לפי הטבעת ישנם בלוטות המפרישות חומר לתוך התעלה האנאלית. כאשר תעלה זו נסתמת, יכול להופיע מורסה (אבצס) מסביב לפי הטבעת. במקרים מסוימים, לאחר ניקוז האבצס, נוצר חלל במקום האבצס שלא נסגר וקיים חשש להיווצרות פיסטולה אנאלית. סימפטומים של הפיסטולה יכולים להיות כאבים, הפרשות מוגלתיות, דמיות, גרד ואו בליטה. הטיפול הוא בעיקר כירורגי. קיימום שיטות שונות לטיפול ניתוחי בפיסטולה אנאלית הכוללים פתיחה וגירוד של התעלה, כריתת התעלה, ניתוק של התעלה, ניתוח סטון (העברת חוט דרך הפיסטולה שמסייע בניקוזה וריפוי הפיסטולה בשלב מאוחר יותר). יש לציין שפיסטולה אנאלית יכולה להיות גם ביטוי של מחלת מעי דלקתי בעיקר מחלת קרון והטיפול הוא שונה.
סינוס פילונידלי – מדובר בחלל מזוהם הנוצר מתחת לעור בעיקר באזור שקע העכוז, הדורש התערבות כירורגית לצורך ניקוז, הטריה וצמיחה מחדש של רקמת האזור. השיטות לטיפול בסינוס פילונידלי הן:
כריתה רחבה – ישנן כריתות רחבות שונות. בשיטות אלו התוצאות הן טובות אך ההתאוששות וזמן ההחלמה ארוכים יותר.
השיטה המזערית – הינה שיטה עדינה יותר, הצלקות הן קטנות מאוד והתאוששות קלה יותר. היום השיטה המזערית היא השיטה המומלצת ביותר, מכוון שניתן להשיג תוצאות זהות לכריתה הרחבה, אך עם תוצאות אסטטיות יותר טובות.
סרטן פי הטבעת: סרטן המתפתח בתעלה אנלית ובעור מסביב לפי הטבעת. 80% מהמקרים של סרטן בפי הטבעת קשורים לזיהום בוירוס פאפילומה האנושי (HPV) והסיכון עולה עם המטופל סובל מזיהום משולב של HPV וHIV. מדובר בסרטן לא שכיח, שהטיפול העיקרי אינו כירורגי, אך הכרחי במידה שהטיפול האונקולוגי לא מצליח. לטיפול בבעיות בפי הטבעת יש לפנות לכירורג מומחה במחלות קולורקטליות (מעי ופי הטבעת).
מהם היתרונות של הניתוח דרכי?
יש לי ניסיון רב בניתוחים פרוקטולוגים. בנוסף, עברתי תת התמחות (Fellowship) בכירורגיה של הקולון (מעיים) והרקטום. ניסיון זה, מאפשר לי לבחור את הניתוח המתאים ביותר למטופל ולהגיע לתוצאות מצוינות.
הובאו לפניכם מספר המלצות נבחרות מהאתר DocAdvisor, הפרטים הוצנעו מטעמים רפואיים
איך זה עובד?
פגישת יעוץ
ישנה חשיבות רבה לפגישת ייעוץ, שבמהלכה יימסר למטופל מידע רלוונטי למקרה שלו, אופציות הטיפול העומדות בפניו, המלצות להמשך טיפול במקרה וכן יתבצע תיאום ציפיות. לעיתים המטופל יתבקש לבצע בדיקות נוספות על מנת שניתן יהיה להגיע לאבחנה מדויקת. תוצאות הבדיקות עשויות להשפיע על אופן הטיפול, הצורך בניתוח ושיטת הניתוח.
בחירת המנתח
בחירת המנתח הוא החלק החשוב ביותר ובלתי נפרד בתהליך לקראת הניתוח. מנתח צריך לשדר מקצועיות ואמון בעיני המטופל. ה"כימיה" בין המטופל למטפל משפר תוצאות מכוון שזרם המידע לפני ואחרי הניתוח תלוי במידה רבה בקשר בניהם.
הכנה לקראת הניתוח
לכל ניתוח נדרשת הכנה ספציפית. במסגרת ההכנה יועברו למטופל הנחיות והכנות הנדרשות לקראת הניתוח שלו. על המטופל להקפיד לקיים את כל ההנחיות שניתנו לו, לשאול את כל השאלות ולהגיע לניתוח כשהוא מוכן הן מבחינה פיזית והן מבחינה מנטאלית. בחלק מהמקרים על המטופל יהיה לקיים פגישה מקדימה עם מרדים (טרום ניתוח).
תהליך ההחלמה
על מנת שתהליך ההחלמה יהיה מהיר ומוצלח, המטופל נדרש להיות פעיל בתהליך. בסיום הניתוח המטופל יקבל הנחיות מדויקות ומפורטות. הניתוחים שמתבצעים בשיטה לפרוסקופית, תהליך ההחלמה בדרך כלל הוא מהיר וקל יותר. יחד עם זאת יש לציין כי ההתאוששות מהניתוח תהיה מלווה לרוב ב"אי נוחות" ואו כאבים אשר ניתנים להקלה באמצעות משככי כאבים. כיום, ברוב הניתוחים משתמשים בתפרים נמסים, לכן לא בכל ניתוח נדרש תהליך של הוצאת תפרים.
לאחר הניתוח מראה וצבע הצלקת ישתנו במהלך השנה הראשונה. חשיפה לשמש עלול לגרום גוון שונה מהעור מסביב. לכן, מומלץ להימנע מחשיפה לשמש של הצלקת בשנה הראשונה. ניתן לחזור לפעילות גופנית באופן הדרגתי. מומלץ לחזור לפעיליות בסיסית כדוגמת הליכה ופעילות לא מאומצת בבית מייד לאחר הניתוח. לחזרה לפעילות ספורטיבית מאומצת יש להתייעץ עם המנתח.
מאמרים קשורים לניתוח
ניתוח להסרת הטחורים | הסבר התהליך
טחורים | מתי לא כדאי לנתח?
טחורים | סוגים והתוויה לניתוח
צרו קשר לתיאום פגישת יעוץ
מוזמנים ליצור איתי קשר באחד מן האמצעים הבאים, על מנת שאבדוק כיצד אוכל לסייע עבורכם